Deneme1

Memur İşçi Emekli Maaşları Ve Enflasyon

 


Her sene 6 ayda bir yapılan değerlendirmeler ve pazarlıklar sonunda, işçi, memur ve emeklilere yapılacak zam, enflasyon rakamlarına göre belirlenmekte. Bu yazımızda memur, işçi ve emeklilere yapılan maaş zammı ile enflasyon oranlarını inceleyerek yapılan hataları irdeleyeceğiz.

TÜİK'in (Türkiye İstatistik Kurumu) açıkladığı enflasyon rakamları ile piyasaya, dolayısıyla vatandaşın cebine yansıyan enflasyon rakamları pek inandırıcı gelmiyor. TÜFE hesaplanırken yiyecek, alkollü içki, haberleşme, kıyafet, ev eşyası gibi bir kaç kalemi baz alan TÜİK, piyasadan gerçek rakamlara ya ulaşamıyor ya da maksatlı hata yapıyor.

Bir örnek ile açıklamak gerekirse; Temmuz 2021 sağlık harcamalarındaki enflasyon oranı bir yıllık yani 2020 Temmuz ayından beri %18,61 artış gösterdiği TÜFE enflasyon grafiğinde yazmakta. Özel hastanelerdeki verilen hizmetin bir yıllık artış oranı %25-30 aralığında gerçekleşti.

İnsan hayatını ve enflasyonu etkileyen en önemli unsurlardan biri olan akaryakıt fiyatları ise, 2020 Temmuz'da 5,91 iken 2021 Temmuz'da 7,33 liraya çıkmıştır. Motorinin artış oranı bir yılda %24 gerçekleşmiştir. Bu örnekleri çoğalmak hiç de zor olmasa da yazının uzamaması için burada kesiyorum.

Şimdi gelelim memur, işçi ve emeklilerin maaşlarına yapılan yıllık artış oranlarına:

2021 Temmuzundaki memur maaş artışları şöyle gerçekleşti. Altı aylık toplu sözleşmeden %3 enflasyon farkından ise % 5,45 eşittir % 8,45 artış sağlanmıştı. SSK, Bağkur ve memur emeklilerinde de bu oranda artış yapıldı.

Öte yandan Merkez bankası % 19 olan faiz oranını değiştirmedi.

Bu hesaba göre ya TÜİK rakamları karıştırıyor ya da hesap yapmayı bilmiyor.



Tags: memur maaşları, emekli maaşları, tüik ve enflasyon, ssk emekli maaşları ve enflasyon, bağkur emeklisi maaşı ve enflasyon oranı, memur emekli maaşı ve enflasyon,

 

Yorum Gönder