Deneme1

Ayakkabı nasıl yapılır, aşamaları nelerdir?

Ayakkabı nasıl yapılır, aşamaları nelerdir?

Ayakkabı nasıl üretilir
AYAKKABI NASIL ÜRETİLİR

Bu yazımda ayakkabının el emeği ile nasıl üretildiğini bulabilirsiniz.

Ayakkabının bölümleri şöyledir;

1- Saya: Ayakkabının üst deri bölümüne saya denir.

2- Taban: Ayakkabının tabanın oluşturan bölüme denir.

3- Ökçe: Ayakkabının topuk kısmında bulunan tabanı yükseltmeye yarayan bölüm.


Bu bölümleri ve üretim aşamalarını şu şekilde açıklayabilirim;
1- Saya: Ayakkabıda deri, suni deri veya kimyevi maddelerden (naylon, plastik gibi) imal edilen bölümdür. İlk olarak deri "KESİMCİ" diye tabir edilen ustaya gelir. Kesimci, üretilecek modele göre hazırlanan stampa'yı (örnek kalıp) deri üstüne yerleştirerek, deriyi şekillere göre keserek "SAYACI" ya (kesilen derileri birbirine diken usta) gönderir. Sayacı bu parçaları birbirlerine dikerek ve yapıştırarak, ayakkabının üst deri bölümünü hazırlamış olur.

2- Hazırlanan saya ayakkabı ustasına gelir. Asıl ince işçiliğin olduğu bölüm burasıdır. Buradaki işlemleri şöyle sıralayabiliriz

        a. Gelen sayalar, aynı ayağa benzeyen plastik veya ahşap kalıplara çekilir. (montalanır) Bu işlemi yaparken burun kısmına bombe arka kısmına da fort denilen malzemeler yerleştirilir ki ayakkabı çarık gibi durmasın.

        b. Kalıp altına koyulan ince tabanın (mukavvaya benzer) üzerine yapıştırılan sayanın fazlalıkları tıraş edilerek düzeltilir. Daha sonra kösele (şimdilerde ya yapay kösele ya da plastikten üretilen malzeme) yapıştırılır. Yapıştırılan köselenin kenarları kalıba uygun şekilde falçata denilen bir bıçak ile kesilerek düzeltilir. Topuk kısmına ökçe yapıştırılarak iç kısımdan ökçeye doğru çivi çakılır. Bu düzeltme işinden sonra, "freze" denilen makineler yardımıyla kösele ve ökçe kısmında oluşan hatalar kusursuz hale getirilir. Köselenin altında bulunan ince bir tabaka, hafifce ıslatılarak cam veya bıçak ile kazınır. Kösele altına sürülen parlatıcı aynı zamanda köseleyi koruyucu özelliğe de sahiptir. Ustanın işi bittiğinde, ayakkabı kalıptan çıkarılarak, temizleme bölümüne yollanır.

        c. Temizlemeye gelen ayakkabı, sayacının ve ustanın ayakkabı üzerine bıraktığı yapıştırıcıları temizler, sonra da boyar.

        d. Satışa hazır hale gelen ayakkabı mağazaya yollanır.


 Bu makalede anlatmaya çalıştığım üretim aşaması fabrikasyon olmayan aşamadır. Ayağınızın sağlığı için size tavsiyem; hakiki deri, gerçek kösele veya kauçuk tabanlı ayakkabı kullanmanızdır. Diğer malzemelerden üretilen ayakkabılar terleme, mantar, koku ve romatizmaya kadar bir çok hastalığa davetiye çıkarmaktır.

     

ETİKETLER: ayakkabı nasıl üretilir, ayakkabı nasıl yapılır, iyi ayakkabı nasıl olmalı, kendi ayakkabımı yapmak istiyorum, ökçe, saya, taban








Yorum Gönder