Deneme1

Sorunlu Kişilere Nasıl Yaklaşmalıyız

Sorunlu Kişilere Nasıl Yaklaşmalıyız

SORUNLU KİŞİLERE NASIL YAKLAŞMALIYIZ?


İnsan sosyal bir varlık olduğundan, bir topluma mensup olarak yaşamak zorundadır. Bunu aksine bir davranış hiç bir zaman normal insan ile bağdaştırılamaz.

Sosyal olan insan çevresindeki insanlar ile sürekli iletişim ve etkileşim halinde oluyor. Bu etkileşim ve iletişimde farklı olan insanlar birbirlerine nasıl davranmaları konusunda çoğu zaman hata ve yanlışlıklara sürükleniyor.

Her insan farklı bir fıtrat üzere yaratılır; dış görünümü, huyu, karakteri, iyi-kötü gibi. Toplumda geniş kitlelerce genel kabul görmüş insan fıtratı dışında olan herkes sorunludur. Neden? Çünkü topluma aykırıdırlar, alışılagelmişin dışındadırlar.

Bazı insanlar ise sosyal ve normal olmalarına karşın, zaman içinde toplumda bir veya birkaç kişiden darbe yediği için normal olmayan davranışlarda bulunabiliyor. Bir fincan kahve içmek için oturup sohbet etseniz, hemen içindeki kopan fırtınaları dışa vurmak isterler. Ya da tam tersi... Hiç bir şey yokmuş gibi gülücükler savurup kahkaha atarak, içindeki fırtınaları böyle dışa vururlar. Uzun süre birlikte zaman geçirseniz genellikle o gülücüğün arkasındaki acıyı hissedersiniz.


O kişinin sıkıntı konusu  her ne ise o konuda bir espri bile yapsanız hemen üzerine alınırlar ya kırılırlar ya da küserler. Kendisiyle dalga geçildiğini zannederler. Bu örnekleri uzun uzun anlatmak yerine siz kendi çevrenizdeki bu tipleri bu satırın sonuna ekleyebilirsiniz.


Pekiyi böyle kişilere nasıl davranmalıyız?

Çevremizdeki her insanın çok değerli varlıklar olduğunu, her insanın belli başlı problemleri olduğunu, her günkü ruhsal durumunun farklı olabileceğini, kişiyi tanıyorsak son zamanlardaki sıkıntılarını göz önünde tutarak, hoşgörü ve sabırlı en önemlisi güler yüzle iletişim kurmak, onun sorunu her ne ise anlatmasını istemek, çözüm yolları aramak, yardım etmeye çalışmak gerekir.

Şunu unutmayalım ki; sorun hep karşımızdakinde değil, biraz da kendimizde.




Yorum Gönder