Deneme1

Yeni şoförlere tavsiyeler

Ehliyetimi yeni aldım, acemi şoföre tavsiyeler, araba kullanmanın püf noktaları, araba kullanırken ne yapmalıyım
Araba nasıl kullanılır.

Ehliyetinizi yeni aldınız fakat pratik hayatta araba kullanmayı henüz beceremiyorum diyorsanız, bu tavsiyeleri dikkatlice okuyun.

1- Arabaya binmeden önce, lastiklerin havasının inik olup olmadığını, etrafında çocuk veya hayvan (kedi,köpek) bulunup bulunmadığını, park halindeyken başka birinin arabaya çarpıp çarpmadığını kontrol edin.

2- Sürücü koltuğuna oturunca; Sakin olun, sinirlenmeyin, hoşgörülü olun, ilk işiniz emniyet kemerini bağlayın, üç dikiz aynasının gerekli açılarda olup olmadığını kontrol edin, eğer ilk defa o arabaya oturuyorsanız, koltuk-direksiyon mesafesini ayarlayın.

3- Arabayı çalıştırma ve hareket etme; kontağı çevirmeden önce el freninin çekili olup olmadığını kontrol edin, el freni çekili ise vitesi boşa alın ya da en güzeli direk debriyaja basarak kontağı çevirin, kontağı uzun uzun çevirili vaziyette tutmayın. Arabanız çalıştı hareket zamanı; aynaları kontrol ederek arkadan önden gelen var mı yok mu diye bakın, çıkış yönünde sinyal vererek 1. vitese takıp hareket edip yola çıkın.

4- Güvenli yolculuk; şehir içinde yolculuk yapıyorsanız 6 duyu organınızı araba kullanma hizmetine verin. Her an 4 taraftan bir yaya veya hayvan, başka bir araba çıkabilir, gözünüzü dört açın, hızınıza göre vites kullanın. Örneğin 40 km hızda 1. vites olmaz, 2. viteste gitmelisiniz. 50-60 km de 3, 60-80 km de 4, 80 ve üzeri hızlarda 5. vitesi kullanmalısınız. Bu vites ayarlaması zamanla alışkanlık kazanacaktır üzülmeyin. Şehirler arası yollarda seyahat ediyorsanız, uykusuz ve yorgun olmayın, hız limitlerine uyun, gözünüz sık sık dikiz aynalarında olsun. Çünkü sizden hızlı araba kullanan sürücüler var. Sık sık şerit değiştirmeden kendi şeridinizi takip edin, şerit çizgilerinin üzerinde ilerlemeyin. Gece yolculuklarında farlarınızı uzunlarda yakmayın kısa farları kullanın, sis farlarını sis olmadığı ya da görüş mesafesinin azaldığı durumlarda kullanın.

5- Arabadan indikten sonra; gideceğiniz menzile ulaşınca, arabayı park edecek müsait bir yer bulun. Park ettikten sonra, düzgün park edip etmediğinizi kontrol edin, hava çok soğuk değilse el frenini çekin. Yolun yokuşlu bir yerine park etmişseniz, duruma göre vitesi ya 1 e ya da geri vitese takılı bırakın. Yine lastik kontrollerini yaptıktan sonra arabanızı terk edebilirsiniz.

Yorum Gönder