Deneme1

Nazar Duası Nazara Karşı Hangi Dualar Okunur




Dua

Nazar kelime anlamı: Bakma, bakış, göz atma anlamını taşır. Güzel düşünen güzel görür diye, bakışın ya da bakmanın iyi ya da kötü olduğunu belirten güzel bir atasözü vardır. Bazı kimselerde istekli veya istem dışı kötü bakma nedeniyle nazar etme veya nazar değme söz konusu olmaktadır.





Hz. Muhammed'e (s.a.v.) de nazar değmiş ve bu olay üzerine Kalem Suresi 51. ayeti nazil olmuştur.


وَاِنْ يَكَادُ الَّذ۪ينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِاَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ وَيَقُولُونَ اِنَّهُ لَمَجْنُونٌۢ

"O inkârcılar Kur’an’ı işittikleri zaman, seni gözleriyle devireceklermiş gibi bakar, "Şüphe yok o bir delidir" derler." (Kalem; 51) 





 Nazarı inkar etmek Kuranı Kerimin bu ayetini inkar etmek ile eş anlamlıdır. Onun için nazar diye bir şey yok demek şirke girer.





Bir çok alim, nazar duası olarak bu ayeti tavsiye etmişlerdir. Bu ayetten başka nazara iyi geldiği bilinen ve yine birçok alimin tavsiye ettiği başka dualar da vardır.





Bakara Suresi 255. ayeti olan Ayet-el Kürsi de nazar karşı okunabilir.





اَللّٰهُ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا هُوَۚ اَلْحَيُّ الْقَيُّومُۚ لَا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌۜ لَهُ مَا فِي السَّمٰوَاتِ وَمَا فِي الْاَرْضِۜ مَنْ ذَا الَّذ۪ي يَشْفَعُ عِنْدَهُٓ اِلَّا بِاِذْنِه۪ۜ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ اَيْد۪يهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْۚ وَلَا يُح۪يطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِه۪ٓ اِلَّا بِمَا شَٓاءَۚ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَۚ وَلَا يَؤُ۫دُهُ حِفْظُهُمَاۚ وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظ۪يمُ


"Allah, O’ndan başka tanrı yoktur; diridir, her şeyin varlığı O’na bağlı ve dayalıdır. Ne uykusu gelir ne de uyur. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’nundur. O’nun izni olmadıkça katında hiçbir kimse şefaat edemez. Onların önlerinde ve arkalarında olanları O bilir. O’nun ilminden hiçbir şeyi -dilediği müstesna- kimse bilgisi içine sığdıramaz. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine almıştır. Onları korumak kendisine zor gelmez. O yücedir, mutlak büyüktür." (Bakara; 255)  





Son olarak da Fatiha, İhlas, Felak ve Nas surelerini ara vermeden abdestli olarak, beş vakit namazını aksatmadan kılan, yaşı ilerlemiş birisi, nazara uğramış birinin karşısında okursa, Allah'ın izni ile bu nazar illetinden muhakkak kurtulur. Tecrübeyle de sabittir.







İhlas, Felak ve Nas Sureleri


Allah bütün müslümanları kem gözlerden muhafaza eylesin.





Tags: Nazara karşı hangi dualar okunur, çocuk için nazar duası, nazarı nasıl engellerim, İhlas felak nas sureleri, bakara suresi 255. ayet, nazar duası

  




Yorum Gönder